kaleien

[vc_custom_heading text=”Kaleien” font_container=”tag:h2|text_align:left” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”]

De wereld van bouwen en wonen kent wereldwijd een enorme verscheidenheid. Door de eeuwen heen pasten lokale bewoners technieken toe met de materialen die ze in hun eigen omgeving konden vinden. Natuurlijke grondstoffen voor ruwbouw werden eeuwenlang uitgetest tot ze functioneerden. Streekgebonden omstandigheden fungeerden als strenge scheidsrechter. Met de komst van de moderne fysica en scheikunde werd de bouwwereld danig geglobaliseerd. Lokale technieken die door de eeuwen  heen hun nut hadden bewezen werden plots in vraag gesteld of simpelweg vervangen door moderne systemen. Uiteraard kwam dit de woonkwaliteit en de beschikbaarheid van betrouwbare bouwmaterialen ten goede. Het blijft echter een typische menselijke eigenschap om ondanks deze moderne middelen de streekgebonden technieken toch weer te willen integreren in hun moderne bouwwijze.

Een mooi voorbeeld hiervan is het ‘kaleien’. In een nog niet zo ver verleden kalkten landbouwers uit onze contreien jaarlijks hun hoeve met een kalkmengsel. Aangezien hun hoeve decennia lang jaarlijks werd gekalkt, ontstond er na verloop van tijd een mooie textuur die in feite niet meer was dan de opeenhoping van die jaarlijkse dunne laagjes. De moderne consument houdt wel van dat uitzicht. Hij gaat op zoek naar dezelfde optiek als dit kalkverfsysteem, maar stelt vanzelfsprekend hogere eisen aan de duurzaamheid. Met dit gegeven ging men reeds tientallen jaren geleden aan het werk. Het gevolg hiervan is een aantal ‘kaleisystemen’ die weliswaar dezelfde optiek hebben als traditionele kaleien, maar dan met het gebruiksgemak en de prestaties van de meest moderne verfsystemen.

Afhankelijk van de bestaande ondergrond of van uw persoonlijke smaak, zijn verschillende opties mogelijk. Vraag gerust naar onze brochure of maak een afspraak voor advies op maat.